Glutenvrij aperitiefhapjes

Glutenvrij aperitiefhapjes

Ben jij ook glutenintolerant of probeer je zoveel mogelijk gluten te vermijden??

Dan heb je hier alvast een paar lekkere glutenvrij hapjes die bij iedereen in de smaak zullen vallen!!

 

OLIJVENTAPANADE

Ingrediënten:

– 1 stevige courgette

– 100gr zwarte olijven zonder pit

– 3 stukjes gedroogde tomaat

– 1 el kappertjes

– 1 teentje look

– 2 el pijnboompitten

 

Bereiding:

– Doe de olijven, stukjes gedroogde tomaat, look, kappertjes en pijnboompitten in een blender en pureer tot een massa.

– Snijd de courgette in schijfjes en bestrijk deze met de olijftapanade.

 

BLOEMKOOL LOOKBROOD

Ingrediënten:

– 1 bloemkool

-1 ei

– 4 teentjes look

–  60 gram mozarella

– 1,5 lepel extra vierge olijfolie

– 1/2 theelepel Keltisch zeezout

–  1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden

– 1/4 theelepel zwarte peper

 

Bereiding:

–  Snijd de bloemkool in bloemen. Maak rijst van de bloemkool door een blender te gebruiken of een rasp. Gaar de bloemkoolrijst door hem te stomen of 8 minuten op de hoogste stand in de microgolfoven te doen.

– Spoel de gare bloemkoolrijst met koud water en doe hem in een linnen keukenhanddoek. Wring (al) het water eruit.

– Pers de look. Gaar in een pannetje met de olijfolie. Voor ongeveer 1 minuut. Zet opzij.

– Meng in een kom de bloemkool, de mozzarella (in stukjes), het ei (los geklopt), de verschillende kruiden en als laatste de olijfolie met look. Meng en kneed tot een massa.

– Leg een bakpapier in een langwerpige cakevorm. Doe het mengsel erin, druk een beetje aan.

–  Zet de cakevorm in een voorverwarmde oven voor 25 à 27 minuutjes op 180 graden.

– Haal de cakevorm uit de oven. Hef het bakpapier uit de cakevorm en kieper om op een ander bakpapier – of op hetzelfde bakpapier – zodat de gebruinde kant naar beneden ligt.

– Zet (zonder cakevorm) terug in de oven voor nog eens 10 minuutjes.

– Haal uit de oven, laat enkele minuutjes afkoelen en snijd in stukjes.

 

GEROOSTERDE KIKKERERWTEN

Ingrediënten:

– 1 blik gekookte kikkererwten

– 1 eetlepel gesmolten kokosolie

– zeezout

 

Bereiding:

– Giet de kikkererwten af en spoel ze onder koud water. Spoel lang genoeg tot het water niet meer ‘zeept’.

– Doe de kikkererwten tussen twee bakpapieren (eventueel stevige keukenrol of een propere handdoek) en wrijf erover. Je zal zien dat de velletjes loskomen. Verwijder zoveel mogelijk van de velletjes. Je hoeft ze niet allemaal weg te doen.

– Doe de ontvelde kikkererwten in een kom en meng het met de gesmolten kokosolie en het zout. Tos rond!

– Leg ze op een ovenschaal en zet ze in een voorverwarmde oven op 170 graden voor ongeveer 40 minuten.

– Laat daarna eerst volledig afkoelen zodat ze crunchy worden.

 

ZADENCRACKERS MET HUMMUS

Ingrediënten:

Voor de crackers

– 80 gr pompoenpitten

– 70 gr lijnzaad

– 80 gr sesamzaad

– 70 gr chiazaad

– 1 snuifje zout

– 250 ml water

Voor de hummus

– 400 gr kikkererwten in eigen nat

– 2 el nat van de kikkererwten

– 2 el tahini

– 4 el koolzaadolie

– 1 teentje look

– 1 limoen, het sap

– 1/2 tl paprikapoeder

– 1 tl kurkuma

– 1 tl komijn

– 1 snuifje zout

Bereiding:

– Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de crackers. Laat de mengeling een kwartiertje trekken zodat de chiazaadjes het water kunnen opnemen.

– Neem een met bakpapier beklede bakplaat en stort hierop het zadenmengsel uit. Verdeel gelijkmatig en zo dun mogelijk over de hele plaat.

– Plaats de crackers nu gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden.

– Haal de crackers nu uit de oven en snijd ze als ze nog warm zijn in stukjes, draai ze om een steek ze nog eens voor 25 minuten in de oven. Hou de laatste 10 minuten in het oog dat ze niet te zwart worden.

– Maak ondertussen de hummus. Meng alle ingrediënten in een blender.

– Doe de hummus in een potje.

– Serveer de crackers samen met de hummus.

TIP: Probeer ook eens het zout te vervangen door kruiden naar keuzen ( Italiaanse-, Provençaalse kruiden,…)

 

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.